Dit moet je weten over het onderhoud van een asfaltoprit 

Asfaltopritten zijn een integraal onderdeel van veel moderne huizen en het kan vrij kostbaar zijn om ze te vervangen. Het is dus logisch dat je ervoor wilt zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan. Gelukkig zijn er vele manieren om jouw oprit te onderhouden om de levensduur ervan te verlengen. Afdichten is een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren. Afdichten is niet alleen goedkoper dan complete vervanging, maar het afdichtingsmiddel van hoge kwaliteit kan ook echt een groot verschil maken voor de doeltreffendheid en de levensduur van de asfaltoprit. In deze blog kijken we naar het belang van asfaltafdichting en enkele belangrijke punten waar je je bewust van moet zijn met betrekking tot de uitvoering ervan.   

Het belang van het afdichten van asfalt 

De asfaltcoating op het oppervlak van een asfaltoprit is een beschermlaag voor het asfalt eronder. Het verlengt de totale levensduur van de oprit en helpt scheuren, kuilen en andere kostbare schade te voorkomen. 

Op korte termijn werkt het meeste asfalt prima zonder beschermlaag. Aangezien het meestal niet erg noodzakelijk lijkt om het asfalt te verzegelen om de oprit van een langere levensduur te voorzien, stellen veel mensen het uit en vragen zich zelfs af of het het gedoe en de kosten wel waard is.

Na verloop van tijd zal een asfaltoprit echter geleidelijk eroderen door natuurlijke elementen, regelmatig gebruik en andere factoren. Een hoogwaardige reparatie asfalt die UV-stralen tegenhoudt en weerbestendig is, voorkomt blijvende schade en verlengt de levensduur van jouw oprit met tientallen jaren.

Tips bij het afdichten van een asfaltoprit

  • Wacht met het verdichten van nieuw asfalt 

Als je net nieuw asfalt hebt aangelegd, vraag je je misschien af hoe lang je moet wachten voordat je de afdichtende sealer veilig kunt aanbrengen. Over het algemeen moet je wachten tot het asfalt volledig droog en uitgehard is.

Sterker nog, asfaltverhardingen hebben gewoonlijk 6-12 maanden nodig om volledig uit te harden. Hoewel je na 72 uur op het asfalt kunt lopen en rijden, is het technisch nog steeds kneedbaar en kan het gemakkelijk worden beschadigd. Het is dus belangrijk om de verharding voorzichtig te behandelden voordat het volledig is uitgehard. 

  • De beste tijd van het jaar om de asfaltoprit af te dichten

Het is raadzaam om asfaltverhardingen en afdichtingen in de lente of de zomer te leggen. Er zijn veel overwegingen om de asfaltoprit af te dichten, maar de belangrijkste zijn temperatuur en droog weer. 

  • De beste manier om een oprit af te dichten

Voor de meeste opritten in woningen kun je het beste een betonschraper gebruiken om de sealer op het asfalt aan te brengen. Giet wat sealer in de bovenkant van de oprit en gebruik de schraper om het snel naar het einde toe uit te smeren. Bij meer vloeibare asfaltverzegelingen kan een grote verfroller geschikter zijn dan een schraper.